Lekker en gezond eten

Eten, een dagelijks terugkomend ritueel. Lekker ontbijten, lunchen of in de avond een heerlijke maaltijd. Je kunt gezond eten, of minder gezond. Hoe meer verse producten je gebruikt en hoe minder ‘pakjes, thuismenu’s enzovoort, hoe gezonder je maaltijd. Wij laten je zien hoe je lekker, gezond en met niet al te veel moeite, de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten! Om het zoeken naar recepten eenvoudig te maken hebben we het onderverdeeld in de rubrieken, ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de zoekfunctie. Veel plezier met lezen, koken en eet smakelijk!!!

Het belang van een goed ontbijt

Een goed ontbijt is heel belangrijk. Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. 

Een gezond ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal. Wat kun je allemaal eten bij het ontbijt? Aanraders zijn:

  • Volkorenbrood (bekijk hier beleg-ideeën).
  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout, zoals havermout en muesli (havervlokken, met gedroogd fruit en eventueel noten).
  • Magere of halfvolle zuivel, zoals een glas melk erbij of yoghurt met fruit en muesli.
  • Fruit, bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor je brood, fruit door je muesli met yoghurt of gewoon los.

Wij hebben voor jou nog meer ontbijttips en -recepten. Pak een kop koffie of thee en lees gezellig door. Je komt bij de recepten door op onderstaande button te klikken. Veel leesplezier en eet smakelijk!

tacos-1613795_1280

Een gezonde lunch

Alle maaltijden van de dag zijn belangrijk. Naast een goed ontbijt is zorgt een gezonde lunch die goed vult ervoor dat je tegen vieren geen greep doet in de snoeppot. Wat kun je zoal eten tussen de middag?  Er is keuze genoeg. Hieronder een aantal voorbeelden om je te inspireren.

Een salade als lunch is weer eens wat anders. Kant-en-klare salades zijn handig, maar licht is anders. Soms bevatten ze een vette dressing en wel erg veel kaas en noten. Met een restje couscous, gekookte aardappel of pasta en allerlei groentes draai je zelf een gezonde maaltijdsalade in elkaar. Gebruik voor de dressing bijvoorbeeld magere yoghurt, olijfolie, azijn, honing of mosterd en verse kruiden. 

Kwark is een lekker toetje of ontbijt, maar kun je natuurlijk ook tussen de middag op het menu zetten. In magere kwark zit weinig vet en veel eiwit. Het is voedzaam, waardoor je in de loop van de middag minder snel lekkere trek krijgt. 

Voor meer lunchtips en -recepten klik op onderstaande button!

Heerlijk avondeten

De 3 regels van gezond avondeten

Gezond avondeten bevat voedingsstoffen die je overdag hebt verbruikt. In dit artikel leer je welke voedingsstoffen dat zijn en krijg je heerlijke recepten die je gezondheid verbeteren.

Eet ’s avonds de juiste voedingsstoffen zoals beschreven in dit artikel en je zult:

  • Beter en dieper slapen (lees verderop waarom)

  • Meer vet verbranden

  • Tot twee keer zoveel energie hebben

Laat je niet misleiden door voedselfabrikanten die hun producten als “gezond” bestempelen. In veel producten zitten ongezonde ingrediënten die je het beste kunt vermijden. 

De 3 grootste voordelen van een gezonde avondmaaltijd zijn;

1. Gezond avondeten verbrandt overtollig vet

2. Gezond avondeten voorkomt (vr)eetbuien

3. Je slaapt dieper en word minder vaak wakker.

 

Voor meer informatie en recepten voor gezonde avondmaaltijden kun je klikken op onderstaande button. We hopen dat je inspiratie opdoet en geniet van je nieuwe gezonde levensstijl:-) 

food-3223286_960_720

Tussendoortjes

Het belang van tussendoortjes 

Tussendoortjes zijn erg belangrijk en behoren tot de basis van een gezond voedingspatroon. Drie redenen om tussen de maaltijden door te eten zijn; 

Tussendoortjes verhogen de stofwisseling
De stofwisseling is eigenlijk de verbrandingsmotor van ons lichaam. Het bepaald hoe snel wij onze genuttigde voeding verteren en hoe goed wij dit opnemen. Door tussen ontbijt, lunch en avondeten iets kleins te eten creëer je meer eetmomenten en deze leidt tot een verhoogde en beter werkende stofwisseling.

Tussendoortjes stimuleren de vetverbranding
Een lichaam dat relatief weinig voeding en of eetmomenten krijgt, gaat in de spaarstand staan en bouwt reserves op voor slechtere tijden.  Om je lichaam te schakelen naar de verbrandingstatus is het belangrijk dat je vaker op de dag gaat eten zodat je het lichaam een continue toevoer van voeding geeft. 

 

Tussendoortjes verminderen de kans op snaaitrek

Als je honger hebt is er vaak maar één ding wat je wilt en dat is eten. De kans dat je dan een greep naar ongezonde dingen doet is groot. Doordat je tussen ontbijt, lunch en avondeten wat gaat eten blijf je een gevoel van verzadiging houden en ga je minder snaaien. 

Voor meer tussendoortjes klik op onderstaande button!