Fruit

  • Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen. Bekijk hoeveel een portie is.
  • Fruitsalade of fruitspiesjes.
  • Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen).
  • Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen.
  • Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread.
  • Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas
  • Appel uit de oven met kaneel en rozijnen of deze appelknapper.

Groente

  • Een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, etc. Eventueel met dip, zoals deze tuinbonendip of paprikadip.
  • Cocktailprikker met cherrytomaatje met bolletje mozzarella en blaadje basilicum.
  • Tomaatjes of komkommerschuitjes gevuld met hüttenkäse op smaak gemaakt met ui en kruiden.
  • Schijfjes komkommer of worteltjes met pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.
  • Rauwkostsalade.

Zuivel

  • Schaaltje magere yoghurt naturel of met je favoriete toevoeging, zoals muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
  • Fruitsoep van gepureerd fruit, magere yoghurt of kwark en wat extra fruit en eventueel wat walnoten als garnering. Lepelen maar!

Noten

Een handje ongezouten noten. Kies wat je lekker vindt. Amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten, macadamia…

  • Plakjes banaan of appel met daarop een beetje 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker.

Peulvruchten

  • Geroosterd volkoren stokbrood met hummus en groente
  • Edamame bonen (groene sojaboontjes) zonder zout, eventueel met citroensap erover gesprenkeld of chilivlokken, of geroosterd.

Graanproducten

  • Een stevige volkorenboterham of volkoren knäckebröd. Kijk hier hoe je hem ook Schijf van Vijf-proof belegt.
  • Volkoren tosti-variaties: met verse geitenkaas met een paar walnoten of pijnboompitten en plakjes druif, of met 30+ kaas en ananas of plakjes tomaat.
  • Volkoren mueslibolletje.
  • Restje pastasaus over? Smeer het op een volkoren boterham, wat geraspte 30+ kaas erover en even in de oven.
  • Flensjes van volkorenmeel en halfvolle melk. Heerlijk zoet met aardbeien, bramen of bessen en een lepel magere kwark of hartig met prei, ui en kerrie.

Dranken

  • Thee, koffie en water.
  • Chai latte, chai thee met warme halfvolle melk
  • Latte macchiato met halfvolle melk

 

Bron: voedingscentrum.nl