Ik heb een laag zelfbeeld gehad. Heel veel mensen hebben een laag zelfbeeld. We zijn vaak bezig met onszelf te vergelijken met anderen. We willen graag waardering van anderen en dat gaat soms zo ver dat we ons aan gaan passen en daarbij onze eigen grenzen voorbij gaan. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in je sterke en minder sterke kanten, maar nog belangrijker dat je accepteert dat je niet perfect bent en niet kunt voldoen aan de verwachtingen van iedereen, want dat is een onmogelijke opgave.

Ik heb mijzelf heel veel voorwaarden opgelegd. Ik vond mezelf pas van waarde als ik iets presteerde. Ik wilde graag waardering van anderen. Daarbij heb ik mijzelf zo vaak aangepast dat ik uiteindelijk ben vergeten wie ik zelf was. Het heeft me jaren gekost om mijzelf weer terug te vinden. In mijn huidige relatie heb ik een andere kant van het leven meegemaakt en kwam ik erachter dat het ‘bijzonder’ zijn mij uiteindelijk heel veel stress opleverde en dat ik ook zonder al deze capriolen een bijzonder mens ben. Ik bedoel niet dat ik nu mijn wensen en doelen opgeef, nee! Ook betekent dit niet dat ik middelmatig wil of zal zijn. Het betekent dat ik me nu niet meer als een idioot van alles tegelijk op de hals haal, zoals een fulltime baan met een zware studie combineer en dan ook nog verwacht van mezelf dat ik daarnaast een eigen zaak opzet, en drie keer in de week ga sporten, anderen help met een studie, verhuizing of wat dan ook enz enz. Dit lijkt gekkenwerk, en ja dat is het ook. Maar dat is wel wat ik heb gedaan. En dan heb ik het niet over 1 keer een zware studie, maar jaren achter elkaar. En dan heb ik het niet over 1 vriendin helpen, maar iedereen die mijn hulp maar vroeg. Ik kon gewoon geen nee zeggen. Dit heeft me veel energie gekost en dat gaat ten koste van je humeur, dat kan ik je wel vertellen! Ik leek heel kordaat en zeker van mijzelf, maar niets was minder waar. Mensen dachten dat ik het prima voor elkaar had, en dat niks mij kon raken, maar dat was de buitenkant.

Mensen met een lage zelfwaardering beschermen zichzelf, dit deed ik ook. Ik liet bijvoorbeeld bepaalde gevoelens die bij me opkwamen niet toe, waardoor het voor de buitenwereld leek of ik alles aankon. Maar eigenlijk kwam ik niet op voor mezelf en cijferde mijzelf constant weg. Neerkijken op jezelf maakt je kwetsbaar en extra vatbaar voor kritiek van anderen. Dus elke vorm van kritiek kwam bij mij hard aan. Ik ben als perfectionist en (voormalig pleaser) vatbaar voor kritiek. Nu ben ik me daar bewust van en heb ik er veel minder last van. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben en ben tevreden met mezelf! Ik hoef niet meer zo nodig de beste te zijn en alles te kunnen. Een heerlijk gevoel!

Onvoorwaardelijke zelfwaardering is een betere vorm van zelfwaardering. Je waardeert jezelf zonder enige voorwaarden te stellen. Of anders gezegd, je bent goed zoals je bent. Als je jezelf accepteert en je je sterke en zwakke kanten aanvaard, kun je je stemming en welzijn verbeteren. Bij deze vorm van zelfwaardering voel je je goed over jezelf, óók als je kritiek krijgt of fouten maakt.

De hoge eisen die ik aan mijzelf stelde, stelde ik ook aan anderen. Dit is natuurlijk niet realistisch. Tegenwoordig let ik daar heel goed op, zowel op de eisen die ik aan mezelf stel, als de eisen die ik aan een ander stel. Vroeger hielp ik mensen ongevraagd en ging ervan uit dat dat het beste was voor ze… Nu reik ik anderen de helpende hand als ze dit willen en zélf laten blijken dat ze hier behoefte aan hebben.

Ik heb geleerd mezelf te accepteren zoals ik ben, mijn sterke en zwakken kanten geleerd te aanvaarden. Daarnaast heb ik geleerd anderen te accepteren zoals ze zijn, en hun sterke en zwakke kanten te aanvaarden.

De opgedane kennis bij de diverse opleidingen en mijn werk- en levenservaring heb ik gebruikt om een training te ontwikkelen om ook jou te helpen jezelf te accepteren. De diverse oefeningen zullen je inzichten geven in je eigen gedrag en ervoor zorgen dat ook jij kunt genieten van een gezonder & relaxter leven! Wil je er meer info over? Stuur mij een bericht en ik informeer je over de training die in januari 2019 van start gaat.