Marc Herremans de sporter

Dit verhaal wil ik graag met jullie delen omdat Marc een voorbeeld is voor velen! Ik heb tijdens een bijeenkomst met allemaal leidinggevenden naar een motivatiespeech van Marc mogen luisteren en dat heeft indruk gemaakt! Marc laat zien dat je je niet tegen moet laten houden als je een doel voor ogen hebt. Hij is één van de mensen die mij inspireert om te doen wat ik doe.

Marc Herremans (Merksem, 19 december 1973) is een van Belgisch bekendste triatleten. Hij nam deel aan verschillende Ironman wedstrijden. In 2002 werd hij door de Belgische sportpers tot sportpersoonlijkheid van het jaar benoemd.

Het ongeluk

Door een fietsval tijdens een training op het eiland Lanzarote op 28 januari 2002, raakte Herremans verlamd en kwam hij in een rolstoel terecht. De uiterst beloftevolle professionele triatleet ging dat jaar geen wereldkampioen Ironman worden maar werd levenslang veroordeeld tot een leven in een rolstoel. Als voormalig paracommando, schrijnwerker, vrijwillige brandweerman en professioneel triatleet leek het leven plots geen nut meer te hebben. Die sombere gedachten duurde tot 1 dag na de operatie, toen kwam het zoontje van Marc’s zus in het hospitaal, sprong op zijn bed, pakte hem vast en zei “ nonkel Marc ik ben zo blij dat je terug bent “. Dat moment en die woorden leerde Marc dat hij geen pech had maar wel geluk. Hij had in tegenstelling tot heel veel andere mensen  wel een 2e kans gekregen, een 2e kans die hij met 2 handen moest grijpen.

Na het ongeluk

Hij heeft zijn sportcarrière niet stopgezet, maar is triatleet gebleven: met behulp van een voor zijn handicap omgebouwde fiets voor het lopen en fietsen en door alleen met de armen te zwemmen strijdt hij mee in aparte triatlons. In 2003 reed Herremans de Ironman in Hawaï van start tot finish uit. Herremans startte de organisatie To Walk Again, die onderzoek doet naar ruggenmergletsels. De 32-jarige verlamde triatleet pakte op 22 oktober 2006 in zijn categorie hand-cycle de overwinning in de Ironman Hawaï, een hoogtepunt in zijn sportloopbaan. 

Marc's droom

In 2013 werd Marc’s 3e en allermooiste en kostbaarste punt op de bucketlist realiteit, Marc werd papa van dochtertje Anne-Lou. Amper 12 jaar nadat Marc verlamd geraakte van borst tot teen kwamen al zijn doelstelling die hij voor ogen had voor zijn ongeval uit.

Marc de motivator, stimulator, organisator, trainer enz...

Marc is momenteel wereldwijd 1 van de meest gevraagde international motivational speakers, ploegleider van een professionele veldritploeg, man achter To Walk Again, organisator van evenementen, ploegmanager omnium team, trainer van atleten, en zaakvoerder van 185 Coaching Center. Dankzij de hulp en steun van vrienden en familie maakte Marc met zijn team het onmogelijke mogelijk. Marc zag in dat elke tegenslag in het leven een kans is om terug te vechten en geen reden om op te geven. Dat teamwork zelf in een individuele sport cruciaal is om tot succes te komen. Dat een extreme negatieve verandering in je leven een opportuniteit is om nieuwe wegen te zoeken om alsnog je doelen te bereiken. Dat het leven en het kunnen vechten voor je doelen/job een absoluut voorrecht is. Dat het leven het aller kostbaarste geschenk is en dat we wat er ook gebeurt we moeten blijven geloven in onze dromen en doelstellingen.  

Het glas halfvol...

Het ongeluk is Marc overkomen, daar heeft hij geen invloed op gehad. Maar hoe hij vervolgens is omgegaan met zijn handicap is iets waar Marc wel invloed op heeft gehad! Hij heeft besloten dat hij geluk heeft gehad en was blij dat hij een tweede kans had gekregen. Hij heeft deze met beide handen aangegrepen en heeft ondanks zijn handicap heel veel bereikt. Meer dan sommige mensen die geen handicap hebben!

Ik heb zelf het geluk gehad om naar Marc te mogen luisteren en terwijl hij zijn verhaal vertelde. Het maakt indruk als je het leest, maar als je het hem zelf hoort vertellen is het nog indrukwekkender. Op het moment dat je de zaal uitloopt ben je geïnspireerd en gemotiveerd en heb je plaatsvervangende schaamte voor mensen die ontevreden zijn (bv. klagen omdat ze moesten staan terwijl ze naar hem aan het luisteren waren. Zo zie je maar, bij Marc is het glas halfvol en bij de mensen die klagen is het glas halfleeg. En jouw glas is…?