Kwaliteiten die je in de ander hebt gewaardeerd en wat je in de eerst instantie aantrok, kan later tot ergernis leiden. Onthoud altijd de kwaliteiten in de ander die je in eerste instantie aantrokken, waarom vond je dat zo leuk? Doe even een stap terug en denk waarom je verliefd bent geworden. Ben je te veeleisend? Wil je je partner veranderen?

Wanneer je in een gespannen relatie zit kun je de vicieuze cirkel van afbrekend gedrag alleen zelf doorbreken. Als je denkt dat je relatie beter wordt als je partner verandert, trap je in je valkuil. Je bent allebei verantwoordelijk voor jullie relatie. Jouw persoonlijk geluk is je eigen verantwoording.

Wanneer je partner weigert mee te werken aan een goede relatie en op kinderlijke wijze door blijft gaan de relatie te verzieken, kijk dan of de relatie je eigen geluk in de weg staat. Onthoud goed dat er een verschil tussen een partner met eigenaardigheden en iemand met een serieus probleem zoals lichamelijk en mentaal misbruik. Destructief gedrag zoals beledigingen over bijvoorbeeld je werk en andere zaken, het niet bereid zijn tot normale gesprekken en dergelijke, hoef je niet te accepteren. Dit zijn gedragingen waarmee je niet hoeft te leven.

Niemand is perfect maar er zijn grenzen, en die grenzen bepaal jijzelf!

Er bestaat geen handleiding om een goede partner te zijn. Elke relatie die je aangaat is een nieuwe, andere uitdaging. Voor elke relatie zijn de ‘regels’ anders en worden min of meer bewust vastgelegd. Als je je allebei goed voelt bij de principes die jullie samen hebben opgesteld en werkzaam zijn voor jullie relatie, is het goed. Daar gaat het om. Er is geen beschrijving hoe je van iemand kunt houden en iedereen uit zijn gevoelens op een andere manier, dus ook anders dan dat jij dat doet, maar dat maakt deze niet minder waard.

Heb je het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt, zit je in een vicieuze cirkel en denk je dat je niet serieus genomen wordt en wordt je niet met respect behandeld door je partner? Trek je conclusie! Geef je grenzen aan en respecteer jezelf!