Als je jezelf dingen oplegt die niet haalbaar zijn kun je alleen maar falen. Je moppert dan op jezelf omdat je niet hebt gedaan wat je zou moeten doen. Je bereikt daarmee dat je een negatief zelfbeeld creëert. Dit wil je jezelf niet aandoen. Waarom zou je? Denk eraan dat niemand perfect is en dat je fouten mag maken. Dat mag iedereen! Dit moet zelfs, omdat je anders niets leert. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf toestaat om fouten te maken, want anders kun je nooit iets ondernemen, geen enkele stap zetten omdat je daar de moed niet meer voor hebt. De angst is dan groter dan het lef om het wel te doen.

Dus als je voor jezelf hebt besloten in beweging te komen dan kun je het beter vanuit een positieve benadering oppakken dan vanuit een negatieve. Stel haalbare doelen. Liever kleine stapjes,  dan grote (onhaalbare) stappen. Bedenk voor jezelf wat je in ieder geval wilt hebben opgepakt en vraag niet teveel van jezelf. En als je het doel uiteindelijk hebt behaald, mag je ook trots zijn op je prestatie, hoe groot of klein deze ook is.

Lukt het toch niet? Wees niet te streng voor jezelf en zeg gewoon; “Wat jammer, volgende keer beter”. Zorg ervoor dat je het doel kleiner maakt of trek meer tijd uit voor het doel.

Indien je een kast op wilt ruimen en het lukt niet, probeer dan eerst alleen het bovenste deel op te ruimen. Er is immers nog een dag voor het onderste deel? Niet alles hoeft in 1 dag af. Het is ook belangrijk te genieten!