Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier op onze omgeving, waar we zelf en ook onze omgeving, last van hebben.

Druk, druk, druk…

Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoons, iPod’s en iPad’s. Langzamerhand is het bijna noodzakelijk geworden om al die prikkels te gaan managen. Mindfulness helpt om weer even tot jezelf te komen en om op een slimme manier om te gaan met stress.

Voordelen van mindfulness

  • Mindfulness werkt stress verlagend
  • Mindfulnerss maakt je productiever
  • Mindfulness werkt tijdsbesparend vanwege de grotere focus
  • Je geniet meer van het leven, je voelt je daardoor gelukkiger
  • Door mindfulness leer je in elke situatie iets ‘moois’ te herkennen
  • Mindfulness leert je de kleine dingen te zien en ervan te genieten

Je ademhaling

Heb je ooit opgemerkt dat de ademhaling kan veranderen met je stremming- bijvoorbeeld kort en diep als we gespannen of boos zijn, sneller als we opgewonden zijn, langzaam als we gelukkig zijn, bijna verdwijnend als we bang zijn en een diepe zucht slaken als we ons moedeloos voelen?

De ademhaling is er altijd en een belangrijke boodschapper van ons gevoel.

Aandacht voor je adem kan ons helpen om goed en eerlijk op te merken hoe het op dat moment met ons gaat. Het kan je ook helpen om rustiger te worden na een vervelende situatie.

Mindfulness oefening door bewust te ademen

Een inademing kan drie, vier, vijf seconden duren of zelfs langer. Je hoeft je tijdens de oefening niet te bemoeien met je ademhaling. Als je ademhaling kort is, laat het kort zijn. Als je ademhaling lang is, laat hem dan lang zijn. Probeer dit niet te forceren. Richt je simpelweg op je ademhaling. Ga even rustig zitten of liggen, waar jij de voorkeur aan hebt, en gedurende 5 minuten richt je je geheel op je ademhaling. Gedachten die langskomen negeer je simpelweg, hou je er verder niet mee bezig. En merk je dat je toch ergens anders zit met je gedachten, richt je dan direct weer op je ademhaling en ga verder tot de 5 minuten om zijn.
Vind je het lastig om je te concerteren op je ademhaling dan kun je bij het inademen de woorden  “ in in in” denken en bij het uitademen “ uit uit uit.  Als je deze woorden erbij denkt ben je minder snel afgeleid.