Spiermassa weegt meer dan vetmassa. Simpel gezegd bestaan je spieren grotendeels uit water en eiwitten. En lichaamsvet is in feite niets meer dan een opeenstapeling van triglyceriden en deze zijn lichter.

Veel mensen die starten met sporten om af te vallen zijn na een paar weken dan ook hevig teleurgesteld als de weegschaal niet minder, maar meer kilo’s aangeeft. Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt. Het is namelijk een goed teken.

Ben je meer gaan sporten en niet meer gaan eten of zelfs minder en gezonder? Dan kun je ervan uitgaan dat je gespierder bent geworden en dat dat extra kilo’s veroorzaakt. Meer spiermassa betekent meer calorieën verbranden.

Vetverbranding

Want spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, ook in rust. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt. De vetverbranding gaat nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Met meer spiermassa is het ook makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

Krachttraining

Door regelmatig te trainen, ga je meer calorieën verbranden en val je dus sneller af. Mensen die aan krachttraining doen, winnen aan spiermassa en zullen niet snel afvallen. Wel krijgen ze een gezondere lichaamssamenstelling bij hetzelfde of misschien zelfs een hoger gewicht. Ze krijgen namelijk meer spiermassa en minder vetmassa.

 

 

Bron: gezondheidsnet.nl