Dat teveel suiker slecht voor je is weet je waarschijnlijk al.

Koekjes en frisdranken staan niet meer op jou boodschappenlijstje omdat je op je suiker inname let. Je denkt dat je zo  minder suiker gebruikt.  Helaas is dit niet zo.
Ook als je producten uit je keukenkast verwijdert waarvan je denkt dat er veel suiker inzit komt er waarschijnlijk toch nog een hoop suiker je lichaam binnen. Het valt niet mee om suiker te vermijden.

Kijk daarom goed op het etiket naar de ingrediëntenlijst. Voor suiker staat er  hoeveelheid koolhydraten waarvan suikers.

Wie eenmaal de etiketten van al zijn eten gaat lezen, komt al snel tot de deprimerende ontdekking dat suiker echt in heel, heel veel voedingsmiddelen verwerkt is.

Waarom stoppen al die fabrikanten al die suiker in  hun producten? Heel simpel: het is goedkoop en gemakkelijk.

De smaak van suiker zorgt ervoor dat je een product bijna automatisch lekkerder vindt. Zo valt het niet op dat de fabrikant  vaak minder goede, smakeloze  producten gebruikt. Daarnaast is suiker  handig om producten lang houdbaar te maken.

Voedingsclaims op verpakkingen zoals ‘suikervrij of ‘suikerarm’ wil nog steeds zeggen dat er 0.5% suiker inzit.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat wat op –ose of –siroop eindigt een vorm van suiker is.

Natuurlijke suikers uit fruitconcentraten,  wil zeggen dat er nog steeds suiker inzit en die zijn even slecht.

Tips om de valkuilen te vermijden:

  • Laat je niet verleiden door mooie plaatjes en praatjes op de voorkant van de verpakking. De belangrijkste informatie staat juist op de achterkant.
  • Kijk altijd in de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst om te weten wat er precies in het product zit.
  • Wil je producten vergelijken? Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want dat is dus niet altijd hetzelfde.

Namen die gebruikt worden voor suiker

Agavesiroop Ahornsiroop Appelsapconcentraat Appelstroop Basterdsuiker Bruine basterdsuiker Bruine kandijsuiker Bruine rietsuiker Bruine suiker Druivensapconcentraat Druivensuiker Dextrose Fructose Fructose-invertsuikerstroop Galactose Gebrande suiker Gebrande suikerstroop Geconcentreerd perensap Geconcentreerd vruchtensap Gekarameliseerde suiker Gekarameliseerde suikerstroop Geleisuiker Glucose Glucosefructosestroop Glucosestroop Honing Invertsuiker Invertsuikerstroop Isoglucose Kandijstroop Kandijsuiker Kaneelsuiker Karamelsuikerstroop Kokosbloesemsuiker Kristalsuiker Lactose Maïsstroop Maltose Maltodextrine Melasse Melksuiker Moutstroop Moutsuiker Palmsuiker Poedersuiker Rietsuiker Rietsuikerstroop Ruwe rietsuiker Sacharose Stroop Suiker Suikerstroop Tarwestroop Trehalose Vanillesuiker Vruchtensuiker Vruchtensap op basis van concentraten Vruchtensap uit concentraat Vruchtensap-concentraat