Probeer je regelmatig iets van deze tips “eigen te maken”
  1. Wees aanwezig. Denk niet teveel na over hoe mooi dingen zullen zijn in de toekomst of waarom dingen in het verleden zijn gebeurd. Leer hoe in het hier en nu te zijn.
  2. Verbind je met anderen, zeker ook met mensen die je inspireren.  Sla een keer de computer of tv over, stel je open op, breng tijd door met mensen waar je van houdt. Relaties zijn een geschenk en haal er “het beste” uit. Vraag jezelf af met wie je wilt omgaan, dat heeft een grote impact op je levensreis.
  3. Doe de dingen waar je van houdt. Wat zijn dat? Ga op onderzoek en ontdek 4 of 5 dingen die je het leukste vindt en maak hier tijd voor.
  4. Heb aandacht voor positieve dingen. Ieder leven is gevuld met positieve en negatieve ervaringen. Maar welk gevoel overheerst heeft vooral met de focus te maken en de manier waarop je met de positieve en negatieve dingen omgaat. Zo hebben negatieve ervaringen soms ook hun mooie kanten, bv. de manier van afscheid nemen van een dierbare.
  5. Help anderen en heb compassie met jezelf en anderen.
  6. Geniet van kleine dingen. Het zijn kleine dingen die het doen, in plaats van te wachten tot grote dingen gebeuren. Geniet van de eerste kop thee of koffie, van voorlezen aan je (klein)kind of een wandeling met iemand of de hond.
  7. Wees een levenslange leerling. Probeer elke dag, ook al is het maar een beetje iets bij te leren door te lezen, een hobby, het nieuws te volgen of door persoonlijke ontwikkeling. Leg eerder het accent op werken aan jezelf dan werken aan je “carriére”: ontwikkel jezelf! De weg naar de doelen die je jezelf stelt is belangrijker dan het doel zelf: je word dan degene die je wilt zijn. Sta open en beslis wat je wilt doen en begin er meteen aan.
  8. Versimpel je leven ( “Keep it simple”). Verklein stress en chaos door te focussen op de essenties in je leven (dingen waar je van houdt) en breng zo min mogelijk tijd door met andere zaken. Vraag jezelf af of jij de meester bent van de dag of de dag meester van jou. Hierbij past ook het terugbrengen van het tempo in je leven. Meditatie kan helpen om langzamer en met aandacht te leven.
  9. Beweeg! Het kan misschien moeilijk zijn om met sporten te beginnen, maar het ontspant met stress, het geeft meer energie en de psyche wordt er beter van. Of maak elke dag een kleine wandeling of werk in de tuin. Ook mediteren is zeer gezond voor lichaam, geest, hart en ziel.
  10. Leer te accepteren. Eén van de grootste uitdagingen in het leven is het leven en jezelf accepteren zoals het nu is én…neem jezelf en andere dingen ook soms niet al te serieus: glimlach naar jezelf en de wereld.