De Mediterrane keuken staat niet bekend als koolhydraatarm. Denk aan pizza’s en pasta’s, die boordevol koolhydraten zitten. En dat is jammer, want de Mediterrane keuken is juist zo lekker! Met een beetje fantasie zetten we de gerechten gewoon naar onze hand. Zoals het geval is bij deze ricottataartjes. Ze smaken typisch Mediterraans en zijn met 8 gram koolhydraten per 100 gram nog koolhydraatarm ook. Nog minder koolhydraten? Laat dan de kaas (of een van de kazen) weg.

Ingrediënten

  • 1 courgette (in dunne repen gesneden)
  • 2 plakken gehakte prosciutto
  • 375 gram stevige ricotta
  • 40 gram geraspte oude kaas
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels verse basilicum (in sliertjes gesneden)
  • 4 zwarte en ontpitte olijven (in plakjes gesneden)
  • Een halve rode paprika (in dunne, kleine reepjes gesneden)
  • 1 teentje geknepen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 30 gram droog broodkruim

Bereidingswijze

Zet de oven alvast op 180 graden. Vet vier geschelpte taartvormpjes (doorsnede 8 cm) lichtjes in met wat boter of kokosolie. Strooi over de bodem en randen per vormpje 1 theelepel broodkruim.

Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Roerbak de knoflook, courgette en paprika 5 minuten op een middelhoog vuurtje. De groenten moeten zacht zijn. Zet het vuur uit. Schep er dan de prosciutto door en breng het geheel op smaak.

Doe de ricotta in een ruime kom. Voeg de kaassoorten en het broodkruim aan toe. Breng met peper en zout op smaak. Schep het mengsel vervolgens in de vormpjes en strijk de bovenkant ervan glad. Bestrooi de hapjes met basilicum.

Schep de vulling uit over het ricottamengsel. Leg de olijven erop en besprenkel met de olie.

Zet deze vormpjes 20 minuten in de oven. De taartjes moeten lichtjes rijzen en goudbruin gekleurd zijn. Laat ze volledig afkoelen en neem ze dan pas uit de vormpjes.

Serveer met een salade. Vergeet de tomaat niet in de salade, want dan hoort er tenslotte wel een beetje bij.

Voedingswaarde

Per portie (100 gram): 8 gram koolhydraten, 20 gram eiwitten, 27 gram vet, 1 gram voedingsvezel, 66 mg cholesterol en 348 calorieën (1457 kJ).