Hoe maak je zelf de lekkerste Italiaanse tomatensaus? Nou, gewoon zo;

Je haalt je ingrediënten en huis en volgt onderstaande bereidingswijze. Je kunt deze pastasaus prima in de vriezer bewaren. De pastasaus bevat maar 2,7 per 100 ml aan koolhydraten!

Ingrediënten (voor ongeveer 2 liter);

  • 2 kilo tomaten
  • 150 gram bleekselderij 4 stengels, 
  • 100 gram wortel
  • 100 gram paprika
  • 120 gram ui(en)
  • 2 teentjes knoflook
  • flink wat Italiaanse kruiden gedroogd naak smaak
  • peper en zout naar smaak, ik gebruik kruidenzout
  • olijfolie naar smaak

Bereidingswijze

Als eerste ontvel je de tomaten. Vervolgens kerf je een kruis in de tomaat en leg je ze ongeveer een halve minuut in kokend tot het schilletje begint te krullen. Daarna spoel je ze gelijk koud af. Verwijder dan het loszittende schilletje en snijd de tomaat in blokjes.

Je kunt ook de tomaten wassen en laat de schil eraan laten. Ze in vieren snijden voor je ze in de pan doet. Dat is minder werk en zo doe ik het altijd, maar officieel hoort het vel van de tomaten eraf

Snipper vervolgens de ui en was de paprika en bleekselderij. Snijd deze allebei in kleine stukjes. Schrap vervolgens de wortel en snijd deze in plakjes.

Fruit de ui in een pan met een dikke bodem in een beetje olijfolie glazig. Knijp knoflook erboven uit en roer het even door. Voeg vervolgens de wortel, paprika en bleekselderij toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg nu de tomaat toe en strooi de Italiaanse kruiden erover. Laat het even staan op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Vergeet niet af en toe om te scheppen zodat het niet aanbakt.

Zet het vuur nu laag en laat met een half deksel zachtjes pruttelend inkoken, minstens 1 uur, tot het de juiste dikte heeft en alles gaar is. Roer het af en toe om en kijk of het niet te dik wordt. Is dit het geval, dan voeg je een beetje water toe. Proef en breng lekker op smaak met peper en zout. Breng variatie aan met pepers, tonijn basilicum of gehakt.