Dit gerecht is voor 2 grote eters, of vier kleine eters. Een Dutch baby bakt het beste in een gietijzeren koekenpan. Mocht je die niet hebben, gebruik dan een andere ovenvaste pan of een metalen taartvorm. Kies in ieder geval iets dat de warmte goed geleid.

Waar komt de naam Dutch baby weg? Het is een soort pannenkoek die in een hete pan in de oven wordt gebakken. In een gietijzeren pan die in Amerika een Dutch oven wordt genoemd (want de gietijzeren pan werd ooit in Nederland bedacht). Waarschijnlijk heeft dit een relatie met elkaar. De pannenkoek (die ook wat wegheeft van een poffertje en zelfs een soufflé) rijst letterlijk de pan uit en stort daarna weer een beetje in waardoor er een soort kommetje ontstaat dat perfect is om te vullen. Veel plezier met het maken van deze overheerlijke Dutch baby met gekarameliseerde peer!

Heeft je pan een afwijkende maat dan kun je het recept verdubbelen of halveren.

INGREDIËNTEN

  • 200 gr peren, geschild en in partjes
  • 15 gr + 2 el roomboter
  • 2 el maple syrup of honing
  • 20 gr walnoten, gehakt
  • 60 gr bloem
  • 120 ml melk
  • 40 gr suiker
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • om te serveren: opgeklopte slagroom en poedersuiker (optioneel)

Bereidingswijze

  1. 1. Verwarm de oven voor op 220 graden en verwarm de pan in de oven.2. Smelt 15 gr roomboter met de maple syrup in een koekenpan en leg de peren in de pan. Bak ze op laag vuur tot de peren karameliseren en voeg op het laatst de walnoten toe. Schep alles goed om en bak de walnoten nog een paar minuten mee. Laat volledig afkoelen.3. Maak ondertussen het beslag. Doe de bloem, melk, suiker, eieren, zout en vanille extract in de blender en pulseer dit tot een glad beslag. Laat minstens 10 minuten staan.4. Haal de pan uit de oven (gebruik ovenhandschoenen!) en smelt 2 el roomboter in de pan. Wals de roomboter rond zodat de hele pan bedekt is en schenk dan het beslag tot 1 cm onder de rand in de pan.

    5. Zet de pan voorzichtig terug in de oven en bak de Dutch baby in 15 – 20 minuten tot deze gerezen en goudbruin is.

    6. Haal hem uit de oven en serveer in de pan met de gekarameliseerde peer en walnoot en naar wens slagroom en poedersuiker.

Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+
https://www.gezond-en-relaxed.nl/de-zorgg-cirkel/gezondheid/recepten/dutch-baby-met-gekarameliseerde-peer
Twitter
RSS