De witlof lasagne is heel goed snijdbaar als je de laagjes steeds dwars op elkaar legt in plaats van in dezelfde richting. Je krijgt daardoor een mooi stevig bouwsel. Het recept is voldoende voor een complete maaltijd voor 4 personen met een lekkere tomatensalade en reepjes focaccia om te soppen. het gerecht kan namelijk best vocht loslaten, daar doe je nu eenmaal niets tegen. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!

Ingrediënten:

  • 3-4 stronken witlof/ witlof  500 gr. schoongemaakt
  • 300 gram courgette
  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram geraspte kaas
  • peper

Voor de saus:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gram kruidenroomkaas
  • 1 eetlepel bieslook naar smaak

Bereidingswijze

Courgette niet schillen, maar gewoon goed wassen onder stromend water. Dan in lange plakken snijden met de kaasschaaf, bestrooien met een beetje zout en 10 minuten laten staan om het vocht eruit te trekken en ze wat zachter te maken.

Ondertussen maak je de witlof schoon: Snijd de ‘pit’ uit de witlof en haal alle blaadjes los van de stronk. Blancheer de blaadjes ca. 2 minuten. Giet de witlof in een vergiet en laat heel goed uitlekken. NB: Biologische groenten bevatten over het algemeen minder vocht!
Snijd de mozzarella in dunne plakken. Met een -grote- eiersnijder gaat dat makkelijk.
Voor de saus los je de kruidenroomkaas op in de slagroom. Kan koud, maar op heel laag vuur gaat makkelijker. Breng op smaak met een lepel bieslook (vers of gedroogd).
Courgette afspoelen en goed droog deppen. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht) .

Vet een Ovenschaal in en stel daarin de lasagne samen in deze volgorde: Laagje saus, laagje witlof, laagje zalm, laagje courgette. Leg de volgende laag dwars op de vorige laag zodat je een steviger bouwsel krijgt. Herhaal tot je ingrediënten op zijn en dek je witlof lasagne af met de plakjes mozzarella, maal er wat peper over en als laatste nog wat geraspte kaas.

De witlof lasagne in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten afbakken.
Snijd de witlof lasagne met een scherp mes in repen en serveer met bijvoorbeeld een simpele tomatensalade en een heerlijk stukje focaccia om het overtollige vocht op te soppen. Eet smakelijk! Pas op je vingers…

 

Bron: smulweb