Wat je eet heeft direct invloed op je stemming en je energieniveau, zowel voor de korte als de lange termijn. Goed eten kan je lichaam en geest in een gefocuste, vrolijke stemming brengen, terwijl geraffineerde junkfood je eerder traag en gevoelig voor chronische ziekten zal maken. Zorg dat je kwalitatief goed voedsel binnenkrijgt, zo onbewerkt mogelijk. Fabrieksvoedsel en additieven belasten het lichaam en de hersenen.

Dierlijke omega 3-vetten:
Het hebben van lage concentraties van de omega 3-vetten EPA en DHA staan er bekend om dat ze het risico op stemmingswisselingen en stemmingsstoornissen verhogen. Degenen die aan depressies lijden hebben lagere waarden omega 3-vetten in hun bloed vergeleken met niet-depressieve personen. De hersenen bestaan voor 60% uit vet
De cellen in de hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet, dus zorg voor een goede aanvoer van vetten. Dit zijn onder meer de vetten uit vette vis zoals haring, makreel, sardines of zalm.

Vitaminen & mineralen:
Naast goede vetten is het belangrijk de hersenen te voorzien van de juiste vitaminen en mineralen. Met name de B vitamines zijn zeer belangrijk voor een goed geheugen en magnesium voor de prikkeloverdracht tussen de zenuwen.
Kies voor biologische verse groenten en fruit voor de vitamines.

Maar ook sporten geeft de gezondheid bevorderende chemicaliën in je hersens zoals serotonine, dopamine en noradrenaline een positieve boost die effecten van stress en symptomen van depressiviteit kunnen neutraliseren. Zie sporten niet alleen als een medisch instrument om gewicht te verliezen, ziekten te voorkomen en langer te leven, allemaal voordelen die zich hierdoor zullen voordoen, maar probeer sporten ook te zien als een dagelijks instrument om je geestelijk vrijwel direct beter te voelen, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen

Slaaptekort is gelinkt aan psychische stoornissen zoals angsten en bipolaire depressie. Daarentegen is een juiste hoeveelheid slaap gelinkt aan positieve karaktereigenschappen zoals optimisme, meer zelfvertrouwen en een beter vermogen om problemen op te lossen.