Hoe belangrijk is balans? Heel belangrijk! De juiste balans zorgt voor een evenwichtig en harmonieus leven. Je leven is een continu proces van verandering en vergt aanpassingen. Om de juiste balans te vinden en te houden is het belangrijk dat je bepaalde vaardigheden hebt en ontwikkeld. Vergelijk het met het staan op één been. Je staat dan minder stabiel en gaat wankelen. Oefen je dit, dan zul je stabieler staan. Maar je hebt ook goede en slechte dagen. De ene dag zal het beter gaan dan andere dagen. En zo is het ook met het geestelijk evenwicht. Dit gaat de ene dag ook beter dan de andere dagen.

Je hebt van die dagen dat je met het verkeerde been uit bed stapt en alles lijkt mis te gaan. Soms moet je dat accepteren en je agenda van deze dag daarop aanpassen, en je bedenken, dat er morgen weer een dag is. Zelf heb ik dit uiteraard ook. Dit zijn de dagen dat ik geen moeilijke klussen uitvoer en waar mogelijk mijn agenda erop aanpas. Het is geen goed idee om een slechte dag iets op te pakken wat belangrijk voor je is en waar veel vanaf hangt, bijvoorbeeld een salarisverhoging vragen aan je baas.

Kun je er echt niet onderuit en moet je iets doen terwijl je je niet goed voelt zijn er trucjes om je mindset te veranderen. Dit kost echter wel meer energie dan normaal. Je hebt niet alles in de hand hebt in het leven, maar je kunt wel invloed uitoefenen. De ZORGG-cirkel geeft je inzicht in de verschillende domeinen in je leven. En inzicht heb je nodig als je iets wil veranderen.