Iets doen of handelen ‘op de automatische piloot, daar hebben we allemaal wel eens mee te maken. Je rijdt bijvoorbeeld ergens heen en je kunt je niets meer van de reis herinneren nadat je op de plaats van bestemming was gearriveerd? Of je bent wat aan het eten en een paar momenten later is het op en hebt eigenlijk niet het idee gehad iets ‘lekkers’ te hebben gegeten?

Jij bent, net als heel veel mensen met jou, vaak niet eens echt aanwezig bij wat je aan het doen bent. Je ziet veel goede dingen in je leven niet, of begrijpt niet wat je lichaam je probeert te zeggen. Vaak gebeurd het ook nog dat je het jezelf moeilijker maakt dan het is door jezelf ook nog eens met ondermijnende zelfkritiek te vergiftigen. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate ‘last’ van. En dat is jammer, want het kan ook anders!

Kijk je wel eens Expeditie Robbinson? Daar leven ze van rijst, bananen, cassave en wat ze daar nog meer kunnen vinden aan eten. Het eten dat ze krijgen genieten ze heel erg van. Van het moment dat ze ander voedsel krijgen, op het moment van de samensmelting, of het moment dat ze naar huis gaan, genieten ze dubbel en dwars. Vaak hoor je ze zeggen dat ze nog nooooooit zo hebben genoten van een broodje, een hamburger of een biertje, of wat ze dan ook maar eten op dat moment! Er is geen tv, geen radio, geen internet en nog veel meer niet op het eiland. Daardoor gaan de kandidaten met elkaar in gesprek, meer over de dingen van het leven nadenken, maar genieten van het uitzicht, en meer waarderen wat ze thuis hebben. De rust die willen ze allemaal vasthouden als ze eenmaal weer thuis zijn. Helaas gaat dat niet in deze huidige maatschappij, onbewust wordt je meegezogen in de drukte van alledag. Maar er is ook een middenweg!

Bewust genieten, daar gaat het om. Niet alles maar klakkeloos naar binnen werken, zonder überhaupt te proeven wat je eet, en niet alles wat in je leven op je pad komt voor vanzelfsprekend nemen. Er is een middenweg tussen een onbewoond eiland waar alles primitief is en de wereld waar we nu in leven. En jij kunt bepalen in hoeverre jij deel uitmaakt van deze wereld. Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Gezond en Relaxed.